• info@kozijnendokter.nl
  • 070 383 6714
  • 070 383 6714
 

Soorten isolatieglas: we zettten de voordelen op een rij

Je huis verduurzamen? Kies het juiste isolatieglas!

Ben je je aan het oriënteren op verduurzaming van je huis? Een belangrijke stap hierin is het aanbrengen van nieuw isolerend glas. Zodra je dat zoekwoord op Google intikt, word je om de oren geslagen met een scala aan termen. Het resultaat: je ziet door de bomen het bos niet meer. Klinkt dit herkenbaar? Lees verder, wij praten je bij over de ins en outs van isolatieglas.  

De tijd dat je kon kiezen tussen enkel- of dubbelglas is voorbij. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten isolatieglas, die ieder hun eigen meerwaarde hebben. Kortom: de keuze is reuze. Maar wat valt er nu precies te kiezen?  

Dubbelglas: niet meer het beste jongetje van de klas
Ongeveer 85% van de Nederlandse huishoudens is voorzien van standaard dubbelglas. Misschien een shocker: dit glas laat nog relatief veel warmte door. Daarom vallen enkelglas en standaard dubbelglas onder de noemer ‘slecht isolerend’. Dit valt op bij kou: de ramen beslaan en het tocht in huis. Dit leidt tot warmteverlies, en dat resulteert weer in hogere stookkosten. Maar wat zijn dan wél goede opties? 

Soorten isolatieglas 
Dat is HR glas: isolatieglas dat beter isoleert dan standaard enkel- of dubbelglas. Het verschil zit ‘m in de ruimte tussen twee de glasplaten, die is gevuld met droge lucht. Daarnaast is HR glas voorzien van een coating die warmteverlies tegengaat.  

Dan volgt HR+ glas. Het verschil met HR glas zit ‘m in het gebruik van edelgassen in de tussenruimte van de glasplaten. Edelgassen als krypton en argon isoleren beter dan droge lucht. HR+ glas heeft een minimale spouwbreedte van tussen de 9 en 12 mm gevuld met argon- of kryptongas. 

En dat brengt ons bij het verschil tussen HR+ en HR++ glas. HR++ glas heeft een minimale spouwbreedte van 15 mm gevuld met argon- of kryptongas, een grotere tussenruimte dan HR+ glas dus.  

Tot slot: HR+++ glas, ook wel: triple glas. Misschien had je al een vermoeden, waar alle voorgaande HR-beglazing bestaan uit 2 glasplaten met één spouw, is HR+++ driedubbel glas met 2 spouwen. Daar hangt een prijskaartje aan, maar het biedt wel de beste isolatie.  

U-waarde 
Om de isolatiewaarde van glas te kwantificeren gebruiken we de U-waarde. De stelregel is: hoe lager de U-waarde, des te beter de isolatie. Vergelijk de verschillende soorten glas in de tabel hieronder.

Isolatiewaarde (U-waarde) 

Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Bekijk hieronder de isolatiewaarden per glassoort.

Glassoort
Isolatiewaarde
Enkelglas
5,8
Dubbelglas 
2,7
HR glas
1,7 - 2,0
HR+ glas
1,3 - 1,6
HR++ glas
maximaal 1,2
Triple glas (HR+++)
0,5 - 0,9

Nieuwe kozijnen? Kies triple glas!

Je kozijnen vervangen hoef je – als je gelukt hebt – maar één of twee keer voor je huis te doen. Wanneer je dit wil doet, vraag je je vast wel eens af: ‘Hoe kan ik met mijn kozijnen slimmer energiekosten besparen?’ De Kozijnendokter heeft hét antwoord voor je.

Triple glas of drievoudig glas is het beste isolatieglas dat nu op de markt is. Er hangt een prijskaartje aan, maar deze investering verdient zich al snel terug. Eén blik op de lagere energierekening zegt genoeg.

Nieuwe kozijnen? Kies triple glas!

Schuifraam-isolatie

Schuiframen: als je in een appartement, monumentaal of historisch pand woont ken je ze wel. Ondanks de prachtige klassieke uitstraling en lichtinval, veroorzaken schuiframen vaak tocht. Niet in de laatste plaats omdat de schuiframen vaak enkelglazig zijn. Wat kan je doen om je schuifraam en huis tóch beter te isoleren en zo je huis te verduurzamen? 

Schuifraam-isolatie

Speciaal isolerend glas

Ga je je woning beter isoleren en zo verduurzamen? Dan is het plaatsen van duurzaamheidsglas als HR++ of triple glas een aanrader. Maar wat als je eigenaar bent van een historisch of monumentaal pand? Bekijk dan de volgende mogelijkheden die passen bij jouw pand.  

Speciaal isolerend glas

Kozijnen vernieuwen of verduurzamen?

Woon je in de regio Haaglanden en zoek je naar nieuwe of verbeterde kozijnen? Voor de renovatie of verduurzaming van jouw pand? Ga je liever voor vakmanschap en een uniek ontwerp dan voor een dertien-in-een-dozijn-kozijn? Vraag dan een offerte aan of maak een vrijblijvende afspraak. Je kan ons natuurlijk ook bellen op 070 383 67 14 of mailen naar info@kozijnendokter.nl.